/ Pleinshoppen

/ Samenwerken en groeien

Pleinshoppen is het bedrijf achter het snelgroeiende platform Plein.nl. Gespecialiseerd in snelle levering van verzorgingsproducten. Om de groei bij te kunnen houden, werd er een samenwerking gezocht met Proserve. Inmiddels is Proserve naast de infrastructuur ook verantwoordelijk voor de deployment van de applicatie. Het resultaat van een strategische samenwerking sinds 2012. 

“Hier moet een quote komen over de samenwerking en het contact onderling. Alleen dan kun je zo’n langdurige relatie opbouwen”

Juriaan Spoormaker, CEO Pleinshoppen B.V.

/ Gekozen oplossing

Schaalbaar met Container as a Service

Snelle deployment met Managed Application Delivery

Periodiek overleg op alle niveaus

/ Strategische partner

De samenwerking tussen Pleinshoppen en Proserve start in 2012 op basis van een traditionele managed omgeving. Pleinshoppen groeit op dat moment hard en zoekt een strategische partner met managed IT oplossingen om door te kunnen groeien.

In de jaren daarna blijft Pleinshoppen innoveren en groeien. Inmiddels zijn er vijf webshops met allen hun eigen domein. Per dag worden er gemiddeld 10.000 producten verkocht, verzonden en afgeleverd. Zowel het bestellen als de fulfilment van de bestelling, gebeurt op basis van software die Pleinshoppen zelf heeft ontwikkeld.

/ Doorgroeien naar nieuwe oplossingen

Proserve werkt met specifieke klantenteams en periodiek overleg. Om niet alleen te focussen op vandaag maar ook te kijken naar de kansen van morgen. Tijdens één van de periodieke overleggen tussen Pleinshoppen en Proserve, wordt in 2017 de wens uitgesproken om van een traditioneel managed platform naar een managed containerplatform over te stappen. De reden voor de overstap is de mogelijkheid voor snellere, eenvoudigere en flexibele deployment van nieuwe versies van de webapplicaties.

Vanwege de governance op alle niveaus, kan Proserve snel schakelen en deze transitie begeleiden. Solution Architects denken mee over de oplossingsrichting en security wordt vanaf het begin betrokken. Gezamenlijk komen we tot een nieuwe architectuur van het platform.

Een belangrijke stap hierbij is om steeds weer de business requirements en de uitgangspunten van Pleinshoppen te bespreken. Dat is en blijft het vertrekpunt en de basis voor een goede oplossing en samenwerking. In meerdere sessies worden deze business requirements en uitgangspunten doorgenomen.

/ Proof of concept

Omdat de inzet van het beoogde containerplatform relatief nieuw was, is er een Proof-of-Concept gemaakt. Hiermee is getoetst in hoeverre de nieuwe oplossing geschikt was voor de doelstellingen die Pleinshoppen voor ogen had.

Uiteindelijk is er op basis van het OpenStack platform van Proserve een productieomgeving opgezet met Managed Application Delivery. Dit betekent dat Proserve ook verantwoordelijk is voor de deployment van de applicatie. Pleinshoppen focust alleen nog op ontwikkelen. Voor de test- en acceptatieomgeving is een Container-as-a-Service platform ingericht. Schaalbaar, flexibel en voorspelbaar. Andere programmeertaalversies of configuraties worden met behulp van containers uitgesloten.

“Alle applicaties draaiden al bij Proserve, door de recente ontwikkelingen, is het echter nog veiliger geworden doordat wij bij Pleinshoppen geen root acces meer nodig hebben op de servers. Proserve levert ook hier een extra inspanning om risicovolle zaken op te lossen en mee te denken vanuit het klantperspectief.”

/ Over Pleinshoppen

Pleinshoppen start op een zolderkamer in Rotterdam met een informatieve website: Tandartsplein.nl. Drie jaar later, in 2006, wordt dit platform uitgebreid met een webshop. Na een paar jaar wordt bestellingen inpakken en verzenden op een zolderkamer te krap. Tijd voor een eigen magazijn en kantoor.

Er wordt gekozen voor thuisbasis Rotterdam. Met een klein team wordt er elke dag keihard gewerkt aan het bouwen van Plein.nl. Er worden meerdere specialistische pleinen neergezet.

In 2014 groeit het bedrijf – letterlijk – uit zijn voegen. Tijd voor een nieuw kantoor en een groter magazijn, zodat de belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kan worden waargemaakt. In maart verhuist het complete team naar Houten. Twee jaar later groeit het bedrijf zo snel dat een nieuw magazijn nodig is. Een paar meter verderop wordt een apart distributiecentrum geopend voor Huisdierplein.

Vanaf 2018 staat Juriaan Spoormaker aan het roer. Met een team van inmiddels 70 collega's wordt elke dag een stap extra gezet om klanten van Plein.nl optimaal te bedienen met verzorgingsproducten.