/ E-sites

/ Meerwaarde voor onze klanten

“Door de jarenlange samenwerking met Proserve weten we precies wat we aan ze hebben. Maar belangrijker nog: met de upgrade zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we onze klanten nog meer meerwaarde bieden.”

Arthur Engel, CTO van E-sites

/ Proserve maakt E-sites klaar voor de toekomst met platform 2.0

Voor het ontwikkelen van digitale oplossingen is het noodzakelijk dat IT niet faalt. Daarom rekent E-sites, een digitaal bureau dat onder andere software en applicaties ontwikkelt voor de health- en sportsector, voor de hosting al jaren op Proserve. Maar na al die tijd was het platform toe aan vernieuwing, dus schreef E-sites een pitch uit. Een die Proserve opnieuw met vlag en wimpel won. 

/ We schrijven het jaar 2009

E-sites timmert tegen die tijd al een kleine tien jaar aan de weg als ontwikkelaar en bouwer van software, applicaties en websites. Vanwege de groei die het bedrijf doormaakte, werd het tijd voor een nieuwe hostingpartij. E-sites wilde echt een partnerschap aangaan met deze nieuwe partij, en ging daarom expliciet op zoek naar een organisatie die met hen mee kon denken. Een partner die zelf komt met oplossingen, ideeën en innovaties op het gebied van hosting, en de geleverde oplossing niet zomaar laat draaien tot er eens iets mis mee gaat, maar op tijd aan de bel trekt wanneer het tijd wordt voor vernieuwing. Om ook in de toekomst te kunnen blijven groeien. Zo’n partner vonden ze in Proserve.

/ Van fysieke servers…

De oplossing van destijds bestond uit door E-sites zelf aangeschafte fysieke servers, die door Proserve werden ingericht en beheerd. E-sites hield hiermee alle apparatuur in eigen huis. Engel: “Het nadeel hiervan is dat we redelijk vastzaten aan de machines die we op dat moment hadden. Die zijn na een tijd natuurlijk verouderd, terwijl het upgraden, verplaatsen of vernieuwen van de apparatuur nogal wat voeten in de aarde zou hebben.” Het platform dat Proserve aan E-sites leverde, was dus toe aan vernieuwing en de behoefte aan meer flexibiliteit groeide. Dat nieuwe platform moest schaalbaar, betrouwbaar en eenvoudig te onderhouden zijn en opgezet met de nieuwste ontwikkelingen in het achterhoofd.


Hiervoor schreef E-sites een nieuwe pitch uit. Maar hoewel andere partijen overwogen werden, viel de keus wederom op Proserve. “Proserve aanhouden als partner had meerdere voordelen. Niet in de minste plaats omdat we weten wat we aan deze partij hebben en hier al jaren hartstikke tevreden mee zijn. Daarnaast gingen we er met hun voorstel financieel op vooruit. Maar wat de doorslag gaf, was dat we opnieuw gewoon een goed gevoel hadden bij Proserve en het technische voorstel dat zij voorlegden.”

/ …naar virtual machines

In de nieuwe situatie beschikt E-sites over een omgeving met virtual machines in plaats van fysieke servers. Dat maakt op- en afschalen veel makkelijker, waardoor de nieuwe oplossing veel flexibeler is. Bovendien is het platform 2.0 opgezet met de nieuwste ontwikkelingen in het achterhoofd. Zo is de oplossing voorzien van anti-DDoS-maatregelen. Zaken waarbij E-sites in de oude situatie geen gebruik van had kunnen maken. Engel: “Het grootste voordeel is dat de nieuwe
hostingomgeving voldoet volledig aan de voorwaarden die wij eraan stelden. Zoals een ISO-certificering, wat voor ons extra belangrijk is omdat we met gevoelige gegevens te maken kunnen hebben.”

/ Klaar voor de toekomst

Met het vernieuwde Proserve-platform kan E-sites zich steeds meer gaan richten op grote klanten. “Wij kiezen hier bewust voor, omdat we het gevoel hebben dat we deze klanten nóg meer meerwaarde kunnen bieden. Maar zij hebben over het algemeen natuurlijk wel meer bezoekers en meer traffic, en stellen daardoor ook meer eisen aan de hostingomgeving. Dat maakt het opzetten hiervan voor onze klanten steeds complexer. Was het voorheen nog voldoende om sites te hosten op een shared omgeving, nu gaan we steeds vaker richting dedicated VM’s. Dit is gezien de technologische ontwikkelingen een logische stap voor ons als bedrijf en het soort klanten waar wij voor werken. En we verwachten dat dat ook in de toekomst doorzet. Wat dat betreft hebben we aan Proserve een hele fijne partner.”