Managed Kubernetes: wat zijn de mogelijkheden en voordelen?

Met Managed Kubernetes profiteer je van de voordelen van Kubernetes, zonder dat je zelf over diepgaande kennis hoeft te beschikken. Jouw developers kunnen zich volledig richten op het schrijven van code, terwijl wij het beheer voor rekening nemen van het Kubernetes-platform waarop je deze code uitrolt. In deze blog lees je de mogelijkheden en voordelen van Managed Kubernetes. Ook zoomen we in op twee e-commerce spelers die al langer profiteren van deze oplossing.  

Wat is Kubernetes? 

Kubernetes is een containerorkestratieplatform dat het uitrollen en beheren van gecontaineriseerde applicaties optimaliseert. Een gecontaineriseerde applicatie omvat alles wat een applicatie nodig heeft om te draaien. Het gaat daarbij niet alleen om de code, maar ook om eventuele software-afhankelijkheden. Dit zorgt onder andere voor eenvoudige portabiliteit; je kunt een gecontaineriseerde applicatie in iedere cloudomgeving ongeacht aanbieder volledig identiek uitrollen. 

Een gecontaineriseerde applicatie is vaak opgebouwd uit meerdere services, die doorgaans allen in een eigen container draaien. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en stabiliteit. Wil je bijvoorbeeld een specifieke functionaliteit aanpassen of juist verwijderen? Dan hoeven alleen de services die hieraan gekoppeld zijn op de schop. Doordat alle services onafhankelijk van elkaar draaien weet je zeker dat een wijziging in een bepaalde container niet van invloed is op de werking van de rest van de applicatie. Dit in tegenstelling tot traditionele software, waarbij elementen vaak nauw met elkaar zijn verweven en wijzigingen dan ook onverwachte consequenties met zich kunnen meebrengen.  

Daarnaast maakt Kubernetes het werken met een Continuous Integration & Continuous Delivery-pipeline (CI/CD-pipeline) mogelijk. Deze pipeline speelt een belangrijke rol binnen DevOps-teams. Het stelt jouw ontwikkelaars in staat op eenvoudige wijze nieuwe builds van een applicatie naar jouw productieomgeving te pushen. Dankzij de gestroomlijnde manier van werken kan je updates sneller beschikbaar maken, zodat de business sneller aan de slag kan met nieuwe functionaliteiten of wijzigingen. 

 

Onze experts nemen het werk uit handen 

Het inrichten en beheren van Kubernetes vereist specifieke competenties. Deze competenties aantrekken is door de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet eenvoudig. Daarnaast kost het inrichten en beheren tijd die je misschien liever gebruikt om je applicaties verder te ontwikkelen. Is de benodigde kennis binnen jouw organisatie niet aanwezig? Zijn jouw DevOps engineers niet 24/7 beschikbaar? Of wil je de developers in je team voor andere taken beschikbaar houden? Dan biedt Managed Kubernetes van Proserve uitkomst. Met Managed Kubernetes profiteer je van de voordelen van Kubernetes, zonder dat je hier zelf energie in hoeft te steken. 

De experts van Proserve ondersteunen je bij Managed Kubernetes op diverse manieren. Zo kunnen zij CI/CD-pipelines voor je opzetten in de vorm van een GitLab-omgeving. Denk echter ook aan het scannen van jouw containerimages op beveiligingsproblemen. Zo sporen wij kwetsbaarheden in containers op voordat deze daadwerkelijk tot problemen leiden. Jouw team kan zich volledig toespitsen op het ontwikkelen van code; wij nemen de rest uit handen. 

Daarnaast kunnen wij ook een Elasticsearch oplossing koppelen, hiermee kunnen klanten op een centrale plek alle applicatie logs inzien en analyseren.

Wie gingen je voor?  

Diverse klanten gingen je al voor en vertrouwen op Proserve voor het beheer van hun Kubernetes-omgeving. Een voorbeeld is Medpets, een online dierenapotheek uit Nederland. De webshop is overgestapt van een traditionele serveromgeving naar Managed Kubernetes. De Kubernetes-omgeving is door experts van Proserve opgezet en ingericht. Daarnaast zijn medewerkers van Medpets getraind in het werken in deze nieuwe omgeving. Een servicemanager van Proserve is nauw betrokken bij het project en weet precies wat er bij Medpets speelt. "In Proserve hebben wij de juiste partner gevonden die ons development team heeft kunnen begeleiden in deze transitie, daardoor zijn onze developers enorm gegroeid in kennis en skills”, zegt Roel van den Einden, Digital Manager bij Medpets.  

Meer informatie over het project bij Medpets en de voordelen die Kubernetes voor de online dierenapotheek oplevert lees je hier.  

 

Plein.nl 

Plein.nl is een online drogisterij gericht op de snelle levering van verzorgingsproducten voor zowel mensen, dieren als huizen. Enkele jaren geleden is Plein.nl overgestapt van een traditioneel managed platform naar een managed containerplatform. Kubernetes is hierbij ingezet als orkestratielaag. Dankzij deze overstap kan Plein.nl sneller, eenvoudiger en flexibeler nieuwe versies van zijn webapplicaties deployen. Het gaat daarbij specifiek om applicaties voor het bestellen van producten en de fulfilment van bestellingen die Plein.nl in eigen beheer ontwikkelde. “De strategische samenwerking met Proserve heeft geleid tot een prachtig platform dat Plein.nl de mogelijkheid geeft om door te ontwikkelen, vooruit te lopen en nog harder te groeien”, zegt Juriaan Spoormaker, CEO van Plein.nl. 

Lees hier meer over de wijze waarop Plein.nl profiteert van Managed Kubernetes. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je benieuwd wat Managed Kubernetes voor jou kan betekenen en welk voordelen deze managed propositie jou kan opleveren? Onze experts gaan graag met je in gesprek en denken met je mee! Neem contact met ons op voor meer informatie. Bekijk daarnaast ook onze pagina over Managed Kubernetes.  

Uitgelichte artikelen