Infrastructure as code

Wij zorgen voor meer flexibiliteit.

Infrastructure-as-Code beschrijft de infrastructuur waarop jouw omgeving draait in code. De aanpak zorgt onder meer voor flexibiliteit; Infrastructure-as-Code vereenvoudigt het verplaatsen of opnieuw uitrollen van een applicatie. Doordat de exacte specificaties van de infrastructuur in code is vastgelegd is de infrastructuur altijd identiek, ongeacht het cloud type waarop deze wordt uitgerold. Je bent hiermee dus cloudonafhankelijk.

Voordelen Infrastructure-as-Code

Cloudonafhankelijk

Jouw IT-omgeving is met minimale aanpassingen zo te verhuizen. Via de Infrastructure-as-Code tool bouwen we de infrastructuur aan de hand van de instructies op exact dezelfde wijze op.

Disaster recovery

Dankzij de instructies kunt je de infrastructuur waarop uw omgeving draait eenvoudig op identieke wijze configureren. Dit beperkt de impact van het incident tot een minimum.

Code gedocumenteerd

Verlaten jouw technische werknemers jouw organisatie? Dan kan hiermee ook de kennis over jouw infrastructuur verloren gaan. Met Infrastructure-as-Code is uw infrastructuur tot in detail gedocumenteerd.

Onze werkwijze

1. Plan van aanpak

We beginnen met een plan van wat jouw infrastructuur nodig heeft. We brengen in kaart uit welke componenten deze omgeving bestaat. De instructies beschrijven onder meer welke servers met elkaar moeten kunnen communiceren, en hoe deze communicatie moet plaatsvinden. Ook zetten de instructies uiteen welke specificaties de individuele componenten moeten hebben. Denk daarbij aan het aantal CPU’s, hoeveelheid RAM-geheugen en diskruimte.

2. Keuze cloudomgeving

Vervolgens kiezen we de meest geschikte cloud voor jouw omgeving. Dit kan Microsoft Azure of Amazon Web Services zijn, maar ook onze eigen PROcloud of een private cloudomgeving. De instructies zetten we door naar de gekozen cloud, waar de infrastructuur exact volgens de specificaties wordt uitgerold.

3. Versiebeheer

Bij Infrastructure-as-Code maken we gebruik van versiebeheer. Wilt je een aanpassing doorvoeren in de infrastructuur waarop jouw omgeving draait? Dan verwerken we deze aanpassing in de code. Deze instructies laden we in een Infrastructure-as-Code-oplossing, die de aanpassingen aan de infrastructuur doorvoert. Dankzij versiebeheer is het terugplaatsen van een eerdere versie van de infrastructuur altijd mogelijk.

Tools.

Puppet

Infrastructure-as-Code is volledig toegespitst op de infrastructuur. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een webserver en het besturingssysteem dat daarop draait. De middleware-laag komt bij Infrastructure-as-Code echter niet aan bod. Welke webserver moet bijvoorbeeld op de nieuw gecreëerde machine draaien? Dat leggen we vast met behulp van configuratiebeheer, waarvoor we onder meer Puppet inzetten.

Configuratiebeheer is nauw gekoppeld aan Infrastructure-as-Code. Voegen we met behulp van Terraform aan de hand van instructies een nieuwe server toe aan uw infrastructuur? Dan herkent Puppet de functie van deze server. De tool brengt in kaart welke taken de server moet uitvoeren en welke software hiervoor nodig is, en rolt deze software vervolgens uit.

Terraform

De belangrijkste tool die we voor Infrastructure-as-Code inzetten is Terraform, een open source-oplossing ontwikkeld door HashiCorp. Terraform gebruiken we voor het beschrijven van omgevingen in code en het toepassen van deze code op een cloud.

Een belangrijk voordeel van Terraform is onder meer dat de tool gekoppeld is aan Gitlab, een van de meest gebruikte platforms ter wereld voor versiebeheer. Dit zorgt onder meer voor herkenbaarheid. Iedere wijziging die we via Terraform in de code aanbrengen, is door de koppeling met Gitlab een code commit. Dit zorgt onder meer voor traceerbaarheid; iedere commit is herleidbaar tot de engineer die verantwoordelijk is voor deze commit. Onder meer met het oog op security is dit van belang. Zo kunt je precies achterhalen wie een bepaalde wijziging aanbracht en waarom.

Case

Om het beheer van hun applicaties te vereenvoudigen, koos Hoppinger voor een Managed Docker container oplossing.

Lees hoe wij anderen hebben hebben geholpen met hun uitdagingen.

Meer weten?

Neem contact op met Patrick Grauss

Uitgelichte artikelen