Blog overzicht

Europees alternatief voor Amerikaanse big tech

Nagenoeg ieder bedrijf opereert vandaag de dag in zekere mate digitaal. Dit betekent onder meer dat medewerkers, klanten of partners vertrouwen op jouw applicaties, en hiervan in veel gevallen afhankelijk zijn. Maar waar host je deze applicaties en de data die je verzamelt? Niet alleen met het oog op beschikbaarheid, maar zeker ook met het oog op wet- en regelgeving. Een Nederlandse Managed Solutions Provider die je proactief ondersteunt geeft op dit vlak veel zekerheid en voordelen.

Je kunt je applicaties en data onderbrengen in uiteenlopende omgevingen, variërend van de public tot private cloud en combinaties daarvan. Voor het selecteren van de infrastructuur die het beste past bij de toepassing die jij voor ogen hebt is het van cruciaal belang dat je een goed beeld hebt van de kenmerken van de verschillende opties. Een Managed Solutions Provider beschikt over deze kennis en ondersteunt je bij het maken van de beste keuzes.

Juridisch goed geregeld

Bij het selecteren van de juiste infrastructuur speelt onder meer het juridische aspect een grote rol. Wie data opslaat en verwerkt is immers verantwoordelijk voor de beveiliging hiervan. Dit is in de Europese Unie (EU) vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving stelt onder meer strenge eisen aan de locatie waar gegevens zijn opgeslagen. In de praktijk betekent dit onder meer dat je gevoelige gegevens van Nederlanders en Europeanen niet zomaar buiten de EU mag opslaan. Bij het selecteren van de juiste partner voor het hosten van jouw data en applicaties, speelt de AVG dan ook een belangrijke rol.  

Zo staat de AVG overdracht van Europese persoonsgegevens alleen toe naar landen met een ‘passend beschermingsniveau’. De EU en VS werken al langere tijd aan een opvolger van de Privacy Shield, een verdrag dat voorheen de overdracht van Europese data naar de VS juridisch regelde. Zo ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden recentelijk nog een besluit dat het voor Amerikaanse inlichtingendiensten moeilijker maakt toegang te verkrijgen tot data van Europeanen. Het feit dat eerdere versies van de Privacy Shield echter al meerdere malen ongeldig zijn verklaard door Europese rechters geeft onzekerheid. 

Wie zijn data op Nederlands grondgebied host weet zeker dat alles juridisch goed geregeld is. Daarnaast behoort Nederland als ‘internetland’ tot de absolute top als het gaat om digitale infrastructuur. Onder meer wat betreft connectiviteit, internetsnelheid en de beschikbaarheid van zowel datacenters als hostingproviders. 

Je kunt uiteraard ook kiezen voor een hybride infrastructuur, waarbij je bijvoorbeeld de public en private cloud met elkaar combineert. Belangrijk is hierbij de kenmerken van de verschillende infrastructuren goed in het oog te houden. Waar je welke applicatie en data het beste kunt onderbrengen is afhankelijk van diverse factoren. Om wat voor soort data gaat het en hoe gevoelig zijn deze gegevens? Welke wet- en regelgeving zijn van invloed op jouw organisatie? En welke infrastructuur past het beste bij deze data en biedt het gewenste beschermingsniveau? Als Managed Solutions Provider en lokale partner denken wij met je mee en geven je hierover gedegen advies.

Wat extra zekerheid biedt zijn de ISO- en NEN-certificeringen waarover Nederlandse hostingproviders als Proserve beschikken. Denk hierbij aan ISO 27001 op het gebied van informatiebeveiliging en ISO 9001 voor het opzetten en beheren van een kwaliteitsmanagementsysteem. Andere voorbeelden zijn de Nederlandse norm voor cybersecurity in de zorg NEN 7510 en ISAE 3402 type II, een internationale standaard voor outsourcing.

Persoonlijke benadering

Een digitale omgeving kan complex zijn. Het is dan ook prettig als iemand proactief met je meedenkt. Het gaat daarbij niet alleen om de technologie, maar ook om de toepassing die jouw bedrijf voor ogen heeft. "Wat is de vraag achter de vraag? Wat wil je bereiken met je toepassing? Waar wil je als bedrijf naartoe? En wat zijn je groeiambities? Dit zijn belangrijke vragen die je van een Managed Solutions Provider kunt verwachten”, licht Patrick Grauss, Sales Director bij Proserve, toe. “Je wilt korte lijnen met experts die je persoonlijk te woord staan, jouw specifieke situatie kennen en inspelen op jouw business en markt.”

Bij het realiseren van je ambities ondersteunen experts van Managed Solutions Providers als Proserve je in belangrijke mate. Deze specialisten staan dagelijks in contact met klanten en zijn ervaren met het realiseren van technologische oplossingen voor het ondersteunen van de business. De kans is dan ook groot dat zij uitdagingen, obstakels en vraagstukken waar jij tegenaan loopt eerder hebben gezien bij andere klanten. Jij profiteert van de ervaring die zij opdoen en de lessen die zij trekken. Zo hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. 

Bij veel public cloud-aanbieders kan je overigens ook zelf aan de slag en zelf de gewenste infrastructuur ‘bij elkaar klikken’. Grauss: “Een foutje zit echter in een klein hoekje. Het is van cruciaal belang dat je de juiste ontwerpkeuzes maakt in relatie tot de business requirements. Dat vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een goede Managed Solutions Provider zorgt dat je over de juiste infrastructuur beschikt voor jouw toepassing.”

Wat is je exit-strategie? 

Een minder populair onderwerp bij het kiezen van een partner is je exit-strategie. Het maken van adequate afspraken over je eventuele vertrek bij een partner is enorm belangrijk. Dat geldt voor iedere omgeving, maar zeker voor bedrijfskritische omgevingen. Datasoevereiniteit staat hierbij centraal. Je wilt te allen tijde de baas blijven over je eigen data en weten waar jouw gegevens zijn opgeslagen. Ook wil je op ieder gewenst moment een andere keuze kunnen maken en bijvoorbeeld je data kunnen verhuizen. Onder meer met het oog op verschuivingen in de behoeften vanuit de business, veranderingen in de markt of wijzigingen in wet- en regelgeving. 

Een goede Managed Solutions Provider denkt met je mee en adviseert je hierover actief. Het optimaal ondersteunen van jouw business moet voor jouw partner centraal staan, iets waarvan ook je exit-strategie een cruciaal onderdeel uitmaakt.

Een lokale partner in de praktijk

Wat betekent een lokale partner die proactief meedenkt in de praktijk? Dat kunnen we het best illustreren met een praktijkvoorbeeld. Plein.nl is een snelgroeiend platform dat is gespecialiseerd in de snelle levering van verzorgingsproducten. Het platform vertrouwt sinds 2012 op Proserve en stapte in 2017 over van een traditioneel managed platform naar een managed containerplatform. Met behulp van dit containerplatform kan Plein.nl sneller, eenvoudiger en flexibel nieuwe versies van zijn webapplicatie uitrollen. 

Proserve is voor Plein.nl een strategisch partner. We denken proactief met Plein.nl mee en helpen het platform bij het inspelen op veranderingen in bijvoorbeeld vraag. Dit wierp onder meer in 2020 en 2021 zijn vruchten af. Doordat meer mensen online bestelden tijdens de COVID-19 pandemie maakte Plein.nl een enorme groei door. De schaalbaarheid en flexibiliteit van het managed containerplatform dat Plein.nl inzet bood uitkomst; het platform kon de snelle stijging in vraag moeiteloos opvangen. Zo kon Plein.nl optimaal profiteren van de snelgroeiende vraag vanuit haar klanten. Lees hier meer over de samenwerking tussen Plein.nl en Proserve.

Europees alternatief op Amerikaanse bigtech

Wie spreekt over public cloud-aanbieders denkt al snel aan Amerikaanse techgiganten. Er is echter een Europees tegenhanger van bigtech uit de VS: team.blue. Met 2,5 miljoen Europese klanten is team.blue een uniek en sterk Europees alternatief voor Amerikaanse hyperscalers. team.blue bestaat uit een reeks Europese specialisten op het gebied van hosting, connectiviteit en alles wat daarbij komt kijken. Proserve is het Managed Solutions-label binnen de techfamilie team.blue. Wij zijn cloudonafhankelijk; wij hebben geen voorkeur voor een specifieke technologie en ondersteunen jouw business met de infrastructuur die het best past bij de toepassing die jij voor ogen hebt. Ongeacht hoe deze infrastructuur eruitziet. 

 Als klant profiteer je van het beste van twee werelden: een lokale partner die je met behulp van een persoonlijke benadering optimaal ondersteunt en een managed solutions provider die over de slagkracht, kennis en expertise van een tech-powerhouse beschikt. Loop je bijvoorbeeld tegen vraagstukken aan die buiten ons eigen specialisme vallen en we binnen Proserve niet voor je kunnen beantwoorden? Dan kunnen we altijd gebruik maken van een breed ecosysteem van gespecialiseerde zusterbedrijven, die ieder hun eigen expertise kennen. De kans dat wij binnen team.blue jouw vraag niet kunnen beantwoorden is dan ook klein.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Benieuwd hoe de persoonlijke benadering van een lokale hosting provider jou kan helpen met het realiseren van jouw groeiambities? Dat lichten we graag toe in een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op; onze experts gaan graag met je in gesprek over jouw business vraagstuk.


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 10 minuten

Blog overzicht