Cloud computing

Cloud computing is een verzamelnaam voor IT-diensten die via internet worden aangeboden. Die diensten variëren van software en tools om applicaties te ontwikkelen tot een complete IT-infrastructuur met netwerken, servers en opslag. Waarom is cloud computing voor bijna alle bedrijven interessant en welke varianten zijn er beschikbaar?

Wat is cloud computing? Kies het beste cloudplatform

In het dagelijks leven heeft iedereen op een bepaalde manier met cloud computing te maken. Of je nu een serie kijkt op Netflix, een foto opslaat in Google Photo’s of een e-e-mail verstuurt en ontvangt via Outlook. Al deze dagelijkse handelingen worden mogelijk gemaakt door cloud computing. Het is de technologie die ervoor zorgt dat je altijd toegang hebt tot je gegevens, zonder dat je afhankelijk bent van je eigen apparatuur of een harde schijf. Maar met cloud computing is nog veel meer mogelijk.

Wat is cloud computing?

Cloud computing is het leveren van computing-diensten zoals opslag, rekenkracht en software via het internet, in plaats van via lokale servers of apparaten. Het stelt gebruikers in staat om data op te slaan, applicaties te draaien en toegang te krijgen tot verschillende diensten, zonder fysieke hardware te hoeven beheren. Het maakt flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie mogelijk voor zowel organisaties als individuen.

De populariteit van cloud computing

Veel organisaties maken volop gebruik van cloud computing voor hun IT-diensten. Dit stelt hen in staat zich te concentreren op hun kernactiviteiten, zonder zich bezig te hoeven houden met het beheer van de infrastructuur, software-updates en andere technische zaken. Daarnaast vervalt de noodzaak om dure hardware en software aan te schaffen, maar betalen organisaties een maandelijks bedrag voor het gebruik van clouddiensten.

Bij Proserve ondersteunen we organisaties die de voordelen van cloud computing willen benutten, zodat ze tijd en kosten besparen en flexibeler met hun IT om kunnen gaan.

Voordelen van cloud computing

Het is geen wonder dat cloud computing in de afgelopen twintig jaar steeds populairder is geworden. De cloud heeft zich als gamechanger bewezen, door de voordelen die de cloud biedt:

  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: soms gaan de zaken beter dan je had verwacht, soms is het wat rustiger. Met cloud computing kun je moeiteloos op- en afschalen. Heb je plotseling meer rekenkracht nodig? Geen probleem: je hebt geen omkijken naar het aanschaffen van dure hardware die misschien maar tijdelijk nodig is. Handig, want zo kun je ook nieuwe ideeën uitproberen zonder dat je hoeft te investeren in bijvoorbeeld nieuwe servers. Denk aan het testen van nieuwe applicaties of het aanbieden van nieuwe producten of diensten.
  • Kostenefficiëntie: het pay-per-use-model van cloud computing zorgt voor flinke kostenbesparingen. In plaats van te investeren in dure systemen binnen de kantooromgeving (on-premises), betalen organisaties alleen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken. Daardoor besteden ze hun geld efficiënter en hoeven ze minder te investeren in eigen apparatuur en software (een lagere total cost of ownership).
  • Geen zorgen om onderhoud: cloud computing neemt de last van IT-onderhoud weg bij organisaties. Cloudproviders zorgen voor automatische updates en dagelijks beheer van systemen en garanderen een hoge uptime. De IT-afdeling hoeft zich daar niet meer druk om te maken.
  • Verbeterde toegankelijkheid en samenwerking: cloud computing maakt toegang tot bedrijfsgegevens en -applicaties mogelijk vanaf elke locatie en elk apparaat met internetverbinding. Dat maakt werken op afstand makkelijker, wat zorgt voor een hogere productiviteit en efficiëntie. Bovendien wordt samenwerking tussen teams eenvoudiger, waar ze zich ook fysiek bevinden.
  • Geavanceerde beveiliging: cloudproviders investeren continu flink in state-of-the-art beveiligingsmaatregelen. Ze beschikken over gespecialiseerde teams die zich richten op het bestrijden van cyberdreigingen. Op die manier bereiken veel organisaties een niveau van beveiliging dat veel hoger is dan wat ze zelf zouden kunnen implementeren en onderhouden.
  • Innovatie: door cloud computing toe te passen, krijgen organisaties makkelijk toegang tot geavanceerde technologieën zoals artificial intelligence (AI) en uitgebreide data-analyse. Daarvoor hoeven ze niet de nodige expertise zelf in huis te hebben. Zo kunnen ook kleinere organisaties beter innoveren én concurreren.

Hoe cloud computing werkt

Alles wat je ‘in de cloud’ gebruikt, staat op servers die worden gehost bij een cloudprovider. Als gebruiker log je met een beveiligde verbinding in bij die cloudprovider. Die is verantwoordelijk voor de infrastructuur, de integratie van de applicaties en het toevoegen van nieuwe functionaliteit.

Cloud computing draait in essentie om het efficiënt beheren en verdelen van computer-resources over een netwerk. De basis hiervan is een enorme infrastructuur van onderling verbonden datacenters. Die datacenters huisvesten ieder duizenden servers.

Virtuele machines

Centraal in cloud computing staat virtualisatie. Daarbij wordt fysieke hardware opgedeeld in meerdere virtuele machines (VM's), elk met hun eigen besturingssysteem en toegewezen resources. Dat zorgt ervoor dat hardware zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Ook is het heel gemakkelijk om snel nieuwe virtuele servers aan te maken of om bestaande systemen op te schalen.

Deze virtuele omgevingen worden beheerd met orchestration-tools. Die zorgen er onder meer voor dat resources zo efficiënt mogelijk worden toegewezen en dat de werklast slim wordt verdeeld over de verschillende fysieke machines, zodat de machines niet overbelast raken en alle resources zo snel mogelijk te gebruiken zijn. Kubernetes is een populair voorbeeld van zo'n orchestration-tool. Een Kubernetes-omgeving maakt gebruik van containers: geïsoleerde pakketten die alle nodige onderdelen bevatten om een applicatie te draaien. Daardoor kunnen developers op een heel efficiënte manier complexe applicaties bouwen, testen, beheren en implementeren in verschillende omgevingen.

Cloudomgevingen

Cloud computing bestaat in verschillende smaken. Elk type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en past bij verschillende bedrijfssituaties.

Public cloud

Bij een public cloud stelt een cloudprovider via het openbare internet computerresources beschikbaar aan gebruikers. Het gaat om software, virtuele machines, ontwikkelplatforms en complete infrastructuren. De public cloudprovider bezit en beheert alle datacenters, hardware en infrastructuur waarop de workloads van klanten draaien en is hiervoor verantwoordelijk. De public cloud is een multi-tenant omgeving waar klanten de datacenterinfrastructuur en andere resources van de cloudprovider delen.
De meeste organisaties hebben een aantal delen van hun IT-infrastructuur naar de public cloud verplaatst omdat public clouddiensten zich heel flexibel kunnen aanpassen aan de wensen van de organisatie.

Private cloud

Een private cloud is een cloudomgeving waarbij alle cloudinfrastructuur en computerresources exclusief zijn toebedeeld aan één klant. De private cloud biedt de belangrijkste voordelen van cloud computing, zoals flexibiliteit en schaalbaarheid. Daarbij gebruikt het de voordelen van een on premises-infrastructuur zoals scherpe toegangscontrole en een goede beveiliging. Een private cloud kan on-premises worden gehost in het datacenter van de klant, maar hosting bij een onafhankelijke cloudprovider of op gehuurde infrastructuur in een extern datacenter is ook mogelijk. Organisaties kiezen vooral voor een private cloudomgeving om te voldoen aan wettelijke eisen rond privacy en security. Vooral voor overheidsinstanties, zorginstellingen en financiële instellingen is het veiligheidsaspect extreem belangrijk omdat ze dagelijks met gevoelige data werken.

Hybrid cloud

Een hybrid cloud is precies wat de naam zegt. In het ideale geval zorgt een hybrid cloud voor een integratie van public cloud, private cloud en de on premises-omgeving, waardoor één flexibele infrastructuur ontstaat om de applicaties uit te voeren en de workloads te regelen. Zo’n hybride cloudomgeving is bijvoorbeeld ideaal voor DevOps-teams en andere teams om webapplicaties te ontwikkelen en te testen. Organisaties hoeven zo geen extra hardware aan te schaffen die nodig is om applicaties te testen. Zodra een team een applicatie in de public cloud heeft ontwikkeld, kan die naar een private cloudomgeving worden verplaatst als dat nodig is, bijvoorbeeld voor de veiligheid. Met een public cloud kunnen organisaties snel resources opschalen wanneer op piekmomenten extra verkeer is, zonder dat dat invloed heeft op de workloads in de private cloud (cloud bursting). De meeste organisaties maken tegenwoordig gebruik van een hybrid cloudmodel. Het biedt meer flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenoptimalisatie dan een traditionele on premises-infrastructuur.

Meer weten?

Welke cloudoplossing je ook zoekt, bij Proserve kunnen we je verder helpen. We bieden cloud hosting, waarbij je applicaties en data veilig in de cloud kunt draaien zonder zelf hardware te beheren. Ook kun je bij ons terecht voor een virtual datacenter, een flexibele, schaalbare IT-omgeving die volledig aan jouw wensen is aan te passen.

Cloud computing-diensten

We kunnen clouddiensten indelen in drie categorieën: Infrastructure as a Sercice (IaaS), Software as a Service (SaaS) en Platform as a Service (PaaS).

  • Bij Software as a Service (SaaS) gaat het om applicaties die via een webbrowser toegankelijk zijn. Vaak gaat dit op basis van een abonnement. Als SaaS-gebruiker hoef je je niet druk te maken om hosting, onderhoud, updates en beveiliging. Bekende SaaS-applicaties zijn Salesforce, Microsoft 365 of Google Workspaces. Maar SaaS gaat veel verder dan alleen software. Het biedt een complete oplossing, inclusief hosting, beveiliging, onderhoud en updates. Zorgen om deze technische details zijn dan ook niet meer nodig.
  • Bij Infrastructure as a Service (IaaS) wordt de complete basis-IT-infrastructuur via internet aangeboden, inclusief netwerken, servers en opslag. Gebruikers kunnen vanaf ieder apparaat en vanaf iedere locatie met internet inloggen met hun beveiligde account in op de applicatie. Het grote voordeel van IaaS is dat organisaties geen dure hardware meer hoeven in te kopen en in plaats daarvan betalen voor wat ze gebruiken. Op piekmomenten kan makkelijk ‘hardware’ worden bijgeschakeld zonder dat daar een investering tegenover staat.
  • Platform as a Service (PaaS) is vergelijkbaar met IaaS, maar biedt een aantal extra services om snel applicaties te kunnen bouwen en testen. PaaS biedt toegang tot alle tools, frameworks en services die helpen bij het ontwikkelen van specifieke toepassingen, of het nu gaat om eenvoudige webapps of complete bedrijfsapplicaties.

Het is de samenwerking tussen SaaS, IaaS en PaaS die cloud computing echt interessant maakt. SaaS biedt complete softwareoplossingen om efficiënter te kunnen werken. Met PaaS bouw je applicaties op maat. IaaS is de basis van alles.

Cloudplatforms

De keuze is gemaakt tussen public, private of hybrid cloud, en het is bepaald of de volledige IT-infrastructuur, de ontwikkelplatformen of de software naar de cloud worden gebracht (waarschijnlijk een combinatie van deze drie). Vervolgens moet worden vastgesteld welk cloudplatform het beste aansluit:

AWS en Azure

Amazon en Microsoft zijn twee grote spelers die een compleet cloudplatform bieden. AWS (Amazon Web Services) is een bijzonder uitgebreid en wereldwijd populair cloud platform. Het biedt een breed scala aan diensten, waaronder computing, opslag, databases, analytics, networking, mobiele toepassingen, AI en Internet of Things (IoT). Microsoft Azure is het cloudplatform van de techgigant achter onder meer Office 365. Het integreert naadloos met andere Microsoft-producten. Het biedt een breed scala aan diensten, vergelijkbaar met AWS, en is vooral populair bij bedrijven die al veel Microsoft-technologie gebruiken.

Deze big tech-bedrijven hebben wereldwijd een flink marktaandeel in cloudservices. Voor onze cloud hosting- en virtual datacenter-oplossingen gebruiken wij ook andere platforms.

OpenStack en VMware

Sommige organisaties willen graag de volledige controle over hun cloudomgeving, bijvoorbeeld omdat ze een heel specifieke infrastructuur of workloads hebben. Denk aan financiële instellingen met strikte regelgeving, telecomproviders die een specifieke netwerkinfrastructuur nodig hebben of medische instellingen die veel medische gegevens snel en veilig moeten verwerken. In deze gevallen is een platform als OpenStack ideaal. Dit is een open-source platform voor het bouwen en beheren van private en public clouds. Het geeft gebruikers de flexibiliteit om hun eigen cloud-infrastructuur te creëren en te beheren. VMware biedt virtualisatie- en cloud computing software en diensten. Er zijn varianten voor private-cloud-implementaties en hybride-cloud-oplossingen. VMware is vooral populair bij bedrijven die hun bestaande on-premises infrastructuur willen uitbreiden naar de cloud.

Cloud security-oplossingen

Iedere organisatie heeft te maken met bedrijfsgegevens en klantdata die niet in verkeerde handen mogen vallen. Security moet daarom altijd de hoogste prioriteit hebben, ook bij het gebruik van clouddiensten. Bij onze cloudoplossingen hoeven organisaties zich geen zorgen te maken over de onderliggende security. Wij nemen deze zorg voor onze rekening.

Security by design

In het ideale geval wordt beveiliging vanaf het begin geïntegreerd in het ontwerp en de architectuur van de cloudsystemen en niet pas achteraf toegevoegd. Bij security by design gaat het om het implementeren van sterke authenticatiemechanismen, encryptie van gegevens en alleen de hoognodige rechten en toegang voor gebruikers, programma’s en processen. Door security by design toe te passen, worden potentiële kwetsbaarheden vroeg in het ontwikkelingsproces geïdentificeerd en aangepakt. Dat zorgt voor een veiligere en betrouwbaardere cloudomgeving.

IAM

Om te zorgen dat de juiste personen toegang hebben tot de juiste resources op het juiste moment, is Identity and Access Management (IAM) essentieel. IAM-systemen beheren gebruikersidentiteiten, authenticatie en autorisatie. Ze implementeren het principe van least privilege, waarbij gebruikers alleen toegang krijgen tot wat ze nodig hebben voor hun werk. Moderne IAM-oplossingen bieden vaak geavanceerde functies zoals multi-factor authenticatie, single sign-on, rolgebaseerde toegangscontrole en gedetailleerde auditlogs. Dat helpt organisaties om hun cloudomgeving te beveiligen, compliance te waarborgen en de gebruikerservaring te verbeteren.

Anti-DDoS

Een ander essentieel onderdeel van cloud security is anti-DDoS-beveiliging. DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) kunnen de beschikbaarheid van clouddiensten ernstig verstoren. Dat leidt tot downtime en verlies van inkomsten. Moderne anti-DDoS-oplossingen maken gebruik van geavanceerde algoritmen en machine learning om normale verkeerspatronen te identificeren en afwijkingen te detecteren. Ze kunnen verkeer filteren en legitieme verzoeken doorlaten terwijl ze kwaadaardige aanvallen blokkeren.

Redundante infrastructuur

Een redundante infrastructuur zorgt voor extra veiligheid. Onze cloud platforms zijn volledig redundant opgezet en kunnen gebruikmaken van meerdere datacenters. Een extra datacenter kan worden gebruikt als offsite back-up-locatie. Deze aanpak zorgt ervoor dat gegevens en diensten beschikbaar blijven, zelfs als er een storing optreedt in het primaire datacenter. Regelmatige back-ups naar de offsite locatie, gecombineerd met een goed getest disaster recovery plan, kunnen de downtime aanzienlijk verminderen en dataverlies voorkomen in geval van een ramp of cyberaanval.

Private cloudservices bij Proserve

Als ervaren private cloud partner helpt Proserve organisaties bij het realiseren van hun cloudstrategie. Wil je weten wat cloud voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met onze experts. We denken graag met je mee over een cloud-oplossing die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.