Waarom zou je voor cloud hosting kiezen?
De zeven grootste voordelen van cloud hosting
Steeds meer organisaties migreren hun hardware en software geheel of gedeeltelijk naar de cloud. Zelfs bedrijfskritische oplossingen worden steeds vaker in de cloud gehost. Waarom maken steeds meer bedrijven die keuze? Wat zijn de belangrijkste voordelen van cloud hosting?
1. Cloud hosting is flexibel
Een belangrijk voordeel van de cloud is dat je zelf geen hardware moet kopen en installeren. Je hoeft dus geen investering op voorhand te doen. Je betaalt een bedrag per maand, gebaseerd op wat je gebruikt of nodig hebt. Zo gaan je kosten in gelijke tred met je inkomsten en kan je jouw budget flexibel beheren. Vergelijk het met elektriciteit. Je verbruikt wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. En je betaalt enkel daarvoor. Daarnaast is er ook de tijd om alles kant-en-klaar te krijgen.
Een standaard cloud server kan binnen een dag virtueel aangemaakt worden. Een heel verschil met eigen servers die besteld, geleverd, geintalleerd en geconfigureerd moeten worden. Ook langs de kant van de cloud is er heel wat flexibiliteit. Onderhoud aan machines gebeurt zonder enige downtime. Als er een onderhoud moet gebeuren op een bepaalde fysische servers, dan verhuizen we eerst alle cloud servers die daar op draaien naar een andere fysische server zonder dat jij daar iets van merkt.
Een goede cloud is ook zelfgenezend. Hardware blijft hardware en kan stuk gaan. Daarom gaan we alle onderdelen monitoren: als een bepaald onderdeel nog maar het vermoeden van een defect geeft, zal de cloud zelfstandig dit onderdeel in onderhoudsmodus plaatsen. Dit betekent dat, wat de taak van dit onderdeel ook was, andere onderdelen in de cloud deze taak (tijdelijk) zullen overnemen. De systeembeheerders krijgen een melding en kunnen het onderdeel nakijken en eventueel repareren of vervangen.
Samen met de schaalbaarheid (het volgende voordeel dat we bespreken) is flexibiliteit een van de belangrijkste voordelen van de cloud. IT is geen investering meer die gepland en gebudgetteerd moet worden, maar worden gewoon kosten die hand in hand gaan met je bedrijfsvoering.
2. Cloud hosting is schaalbaar
De cloud is perfect schaalbaar. Het toevoegen van extra gebruikers, extra geheugen, meer opslagcapaciteit of meer rekenkracht vergen geen downtime. Maar evengoed behoort verkleinen (downscalen) tot de mogelijkheid. Dat verlost je meteen van de eeuwig moeilijke vraag bij de start van een IT-project: “Hoe zwaar moet mijn infrastructuur zijn?” Is ze zwaar genoeg om de groei van de komende drie jaar aan te kunnen en toch binnen budget te blijven? Is ze niet te groot? Koop je op de groei of niet?
In de cloud is deze zorg achter de rug. Je kan klein beginnen en snel groeien als het nodig is. Je kan makkelijk extra servers toevoegen als je project groeit. Of omgekeerd. Als je een bepaalde periode van het jaar meer capaciteit nodig hebt, kan je gedurende die tijd meer capaciteit gebruiken en nadien je infrastructuur probleemloos weer laten krimpen. Enkele voorbeelden? Stel dat je gedurende enkele weken een reclamecampagne voert en meer bezoekers op je website verwacht. Dan maken wij je webserver in die maanden een stukje robuuster om de extra bezoekers op te vangen en nadien zetten we hem terug zoals voorheen. Belangrijkste voordeel: je vangt moeiteloos de piek op en betaalt enkel wat je gebruikt.
Lever je Software-as-a-Service (SaaS) aan je klanten? Dan kan je gemakkelijk een afgesloten server per klant voorzien zodat iedereen in een veilige, afgesloten omgeving werkt. Tegelijk ben jij zeker dat de groeiende behoeften van je klanten nooit een probleem vormen voor je infrastructuur, want die groeit mee als het nodig is. Bij dit alles mag je niet vergeten dat je budget ook schaalbaar is. Je groeit wanneer nodig, dus betaal je ook pas meer kosten als je inkomsten stijgen. Zo gaan inkomsten en kosten hand in hand.
3. Hoge beschikbaarheid
In de huidige “always on” maatschappij is falende IT een ramp voor je bedrijf. Ieder moment dat een server down is, kost je geld. In de cloud stelt dat probleem zich niet omdat je hardware- onafhankelijk bent, want zodra de cloud merkt dat een onderdeel dreigt defect te raken, wordt dit onderdeel in onderhouds-modus geplaatst. Dankzij de high availability modus wordt je cloud server op dat moment ogenblikkelijk ergens anders in de cloud geplaatst. Je hebt dus veel hogere uptime garanties en betere serviceniveaus dan op eigen hardware.
4. Back-ups met een korte time to recovery
Back-ups zijn als verzekeringen. Ze verzekeren je tegen een risico en wanneer het toch een keer misgaat, zijn ze een fantastische investering. Maar dan moeten ze wel goed werken. Een kwaliteitsvolle back-up is eenvoudig, kostenefficient en snel. Back-ups in de cloud voldoen aan al die criteria. Het risico op dataverlies beperk je tot een absoluut minimum. Jij kiest zelf hoe vaak er back- ups gemaakt worden en hoe lang ze in de cloud bewaard moeten worden. Cloud back-ups hebben bovendien, in tegenstelling tot klassieke back-ups, een korte time-to-recovery.
De back-up is een kopie van je volledige virtuele machine en kan dus in zijn geheel worden opgestart in de cloud. Zo heb je je server terug exact zoals op het tijdstip waarop de back-up werd genomen. De cloud back-ups hebben ook het voordeel dat ze als tweede server in de cloud kunnen heropgestart worden. Is er bijvoorbeeld iets mis op je server en zou je willen weten of de kopie van gisteren ook deze fout bevatte? Dan kan je de back-up afzonderlijk opstarten zodat je alles kan controleren of net dat ene bestand terug te halen dat je per ongeluk overschreven hebt. Bijkomend voordeel is dat je zelf niets moet doen en dus geen back-upsoftware moet kopen, installeren en beheren. Eenvoud troef dus.
5. Kosten van CAPEX naar OPEX
Wanneer je gebruik maakt van de cloud, hoef je zelf geen hardware meer aan te kopen en hoef je ook geen gekwalificeerd IT-personeel aan te werven om je servers te onderhouden en te beheren. Je hebt dus geen Capital Expense (CAPEX) meer. Voortaan is je infrastructuurbudget volledig een Operational Expense (OPEX). Je betaalt enkel voor wat je echt nodig hebt. Door de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud weet je ook op voorhand je kosten. Die gaan hand in hand met je inkomsten: je groeit wanneer nodig en je betaalt dus pas meer als ook je inkomsten stijgen. Wanneer je de financiële vergelijking maakt tussen de cloud en eigen infrastructuur moet je rekening houden met de Total Cost of Ownership (TCO) van je IT-infrastructuur. Een server kopen en afschrijven zal op het eerste zicht goedkoper lijken dan de cloud, maar dat is omdat je allicht een aantal kosten vergeet of niet in rekening brengt.
6. Cloud hosting is veilig
Een van de onderwerpen die het vaakst terugkomt bij een migratie naar de cloud zijn veiligheid en privacy. Terecht overigens. Vandaag kunnen we met de hand op het hart zeggen dat de cloud veiliger is dan servers die on-premise (bij je bedrijf zelf) beheerd worden. Waarom? Omdat cloud providers intensief met security en privacy bezig zijn en daarin een niveau halen dat voor bedrijven heel erg moeilijk te bereiken is. Een goede cloud provider heeft een security model in meerdere lagen. Er zijn lagen die buiten en voor de cloud staan (denk aan de fysieke beveiliging van het datacenter en de servers, netwerkbeveiliging, beveiligde connecties, enz.) maar evengoed lagen in de cloud zelf (gevirtualiseerde firewalls voor iedere virtuele server bijvoorbeeld). Het ISO 27001 en NEN 7510 certificaat voor informatiebeveiliging biedt op dat vlak de garantie dat een cloud provider security heel erg serieus neemt. Kiezen voor een veilige cloud oplossing is dus vooral kiezen voor een betrouwbare leverancier.
7. Cloud hosting is duurzaam
Het hoeft geen betoog dat de cloud de meest groene IT is die je kan vinden. Door de consolidatie en virtualisatie is de benutting per server optimaal. Cloud providers werken met servers die een stroom performantie halen van meer dan 90%. Samen met een ideale bezettingsgraad daalt de stroom- en milieukost per miljoen operaties aanzienlijk. Stroom is tegenwoordig de grootste kost in IT. Daarom zal een cloud provider altijd investeren in groene IT en proberen zo energie-efficient mogelijk te zijn, want zo drukt hij zijn en dus ook jouw kosten. In de cloud ligt niet enkel het stroomverbruik lager. Er is dankzij consolidatie en het gebruik van virtuele servers ook minder hardware nodig vergeleken met individuele servers die bedrijven nu gebruiken. Het gevolg daarvan is minder industriële productie, minder vervoer, enz.
Bedankt voor het toelichten!