Blog overzicht

Ontdek de kracht van containerisatie en de voordelen van Docker-containers

Wat is Docker? 

Docker is een opensource-project en een bekende naam op het gebied van containerisatie. Met containerisatie deel je applicaties op in meerdere microservices, die je als images in containers onderbrengt. Iedere image draait hierbij onafhankelijk, wat veel flexibiliteit biedt. De verschillende microservices die als losstaande Docker-images draaien opereren onafhankelijk van elkaar en vormen samen een applicatie. De werkwijze biedt veel flexibiliteit biedt. Zo zijn functionaliteiten bij een traditionele codebase vaak nauw met elkaar verweven.  

Dit betekent in de praktijk dat als je aan een bepaalde functionaliteit wijzigingen aanbrengt, dit ook op andere plekken in de applicatie impact kan hebben. Doordat microservices onafhankelijk van elkaar draaien is deze onderlinge verwevenheid veel beperkter. Zo kan je een container relatief eenvoudig vervangen of aanpassen, zonder dat dit impact heeft op de werking van de rest van de applicatie. 

De voordelen van een Docker container 

Een belangrijk voordeel van werken met Docker is dat een container alles omvat wat de microservice die hierin is opgeslagen nodig heeft om te draaien. Denk hierbij aan afhankelijkheden en configuraties. Wil je een workload of applicaties verhuizen? Dan kan dit dankzij het gebruik van Docker-containers eenvoudig en zonder aanpassingen aan de code. Een container draait in iedere omgeving identiek, ongeacht of het gaat om de cloud, on-premise-omgeving of een combinatie van beide. Dit zorgt voor een hoge mate van portabiliteit.
 


Kubernetes vs Docker 

Wie denkt aan containers, denkt wellicht aan Kubernetes in plaats van Docker. Beide technologieën kennen hun eigen rol binnen het containerlandschap. Zo is Docker een technologie waarmee je microservices kunt onderbrengen in containers. Deze containers zijn lichtgewicht en omvatten alles wat nodig is voor het draaien van de applicatie.  

Kubernetes is op zijn beurt een orkestratieplatform waarmee je deze containers kunt implementeren en beheren. Automatisering speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan het automatisch uitrollen van containers en schalen van de onderliggende infrastructuur. Containers draaien op nodes, die onderdeel uitmaken van een cluster. Meer informatie over ons managed Kubernetes aanbod vind je hier.   

Met Proserve heb je geen omkijken naar Docker 

Wil jij met Docker en containers aan de slag? Dan ben je bij Proserve aan het juiste adres. Wij zorgen dat jij naar het beheer van Docker-containers geen omkijken hebt; we nemen alle complexiteit weg en nemen het werk uit handen. Zo kunnen jouw developers en jij zich volledig toespitsen op jullie kernactiviteit: het ontwikkelen van applicaties en functionaliteiten die de business ondersteunen.  

Onze experts werken voor een breed scala aan klanten met Docker, en beschikken dan ook over jarenlange ervaring met de technologie. Jij profiteert hiervan. Zo zetten zij de kennis die zij bij andere klanten opdoen in voor het naar een hoger niveau tillen van jouw Docker-containers. Treden bij een andere klant onverhoopt problemen op? Dan trekken zij hieruit lessen en zetten deze in zodat dergelijke problemen in jouw omgeving niet voorkomen. 

Wil je daarnaast met specialisten sparren over technische vraagstukken en uitdagingen waar je tegen aanloopt? Onze experts staan voor je klaar!

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Docker en de voordelen hiervan voor jouw organisatie? Of ben je benieuwd hoe Proserve je op dit vlak kan ondersteunen? Onze experts denken graag met je mee en gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht