Blog overzicht

Onze experts opereren als onderdeel van jouw DevOps-team

DevOps

DevOps is een combinatie van de woorden development en operations. Bij deze methode voor software-ontwikkeling werken het ontwikkel- en operations-team nauw met elkaar samen. Met Proserve opereren onze experts als onderdeel van jouw DevOps-team.  Zo kunnen jouw developers en jij zich volledig richten op het ontwikkelen van code.  

Onze experts opereren als onderdeel van jouw DevOps-team. 

In een DevOps-team opereren development en operations als één geheel. Ontwikkelaars en beheerders communiceren continu met elkaar en zijn gedurende het volledige ontwikkelproces nauw betrokken. DevOps biedt hierdoor belangrijke voordelen. 

Zo zorgt de methode voor software-ontwikkeling onder meer dat het eindresultaat beter aansluit op de wensen van de eindgebruiker. Operations kijkt immers continu mee en kan waar nodig bijsturen voor het bereiken van het gewenste eindresultaat. Ontstaan er daarnaast vraagstukken en/of uitdagingen tijdens het ontwikkelen van een applicatie? Dan is het operations-team hiervan direct op de hoogte en kan het rechtstreeks met het ontwikkelteam schakelen om tot een oplossing te komen. Het vroegtijdig signaleren en oplossen van uitdagingen zorgt dat nieuwe functionaliteiten of gevraagde aanpassingen sneller beschikbaar kunnen worden gesteld. 

Een DevOps-team is een langetermijnrelatie 

DevOps kent uitdagingen. Zo kennen het ontwikkel- en operations-teams ieder hun eigen prioriteiten en criteria. Developers staan bijvoorbeeld onder druk zo snel mogelijk de gewenste software, functionaliteiten of aanpassingen te leveren. Snelheid, efficiëntie en productiviteit staan hierbij dan ook centraal. Het operations-team is tegelijkertijd verantwoordelijk voor de 24/7-continuïteit, -stabiliteit en -veiligheid van de applicatie. Zij leggen de focus dan ook op het uitgebreid en doortastend testen van de applicatie.  

Beide focusgebieden kunnen met elkaar botsen. Het opzetten van een DevOps-team is dan ook al een flinke uitdaging. DevOps draait om communiceren en nauwe samenwerking. Het is een langetermijnrelatie tussen twee disciplines, wat om geven en nemen vraagt. Duidelijke afspraken zijn van cruciaal belang, al zijn deze bij voorkeur niet in beton gegoten. Je business, applicaties en IT-omgeving zijn immers continu in beweging, wat ook van een DevOps-team flexibiliteit vraagt.
 

DevOps-tools 

Automatisering speelt bij DevOps een belangrijke rol. Vaak werk je bij DevOps met een DevOps-pipeline. Deze bestaat uit een reeks geautomatiseerde processen en tools die het ontwikkel- en operations-team ondersteunen bij het samen ontwikkelen en implementeren van code. Continuïteit staat centraal. Zo omvat de pipeline allerlei continue activiteiten die je geautomatiseerd laat uitvoeren. Denk hierbij aan het voortdurend uitvoeren van software- en securitytesten, en het continu verzamelen van feedback.  

Diverse DevOps-tools kunnen jouw DevOps-team en -pipeline ondersteunen. Het aanbod is zeer divers; we doen een greep uit de beschikbare DevOp-tools en zetten enkele populaire tools op een rij. Zo helpen Mural en Miro bij het omzetten van verzamelde informatie in actiegerichte inzichten evenals het prioriteiten van acties voor ontwikkelteams. DevOps-tools als Jira en Confluence ondersteunen het planningsproces. Met behulp van deze tools deel je het werk op in behapbare delen, wat het ontwikkelproces versnelt.  

 Is de code geschreven? Dan wil je deze uitrollen op de gewenste infrastructuur. Docker-containers en orkestratieplatform Kubernetes zijn handige DevOps-tools die zorgen dat je je applicatie zonder wijzigingen in iedere omgeving kunt uitrollen. Wil je een applicatie in een later stadium verhuizen naar een andere omgeving? Dan is dit dankzij containers eenvoudig. De wijze waarop je de infrastructuur opzet en configureert kan je vastleggen in code, wat ook wel Infrastructure-as-Code heet. Hiervoor zijn DevOps-tools als Ansible, Chef, Puppet en Terraform beschikbaar. Andere bekende DevOps-tools zijn onder meer GitHub, GitLab, Jenkins, Snyk en Veracode. 

Managed Application Delivery 

Proserve ondersteunt jouw DevOps-activiteiten op diverse manieren. Onder meer met ons Managed Application Delivery-aanbod. Onze experts maken hierbij deel uit van je DevOps-team en werken actief met jouw professionals samen. Zo kunnen jouw developers zich volledig richten op het schrijven van code, terwijl wij de delivery voor rekening nemen. Jij behoudt uiteraard volledig de regie. Samen zorgen we dat je nieuwe functionaliteiten op een gestructureerde en gecontroleerde manier beschikbaar stelt aan klanten.  

Application Continuity Architecture 

Denk echter ook aan ons modulaire Application Continuity Architecture-aanbod, waarmee we jouw DevOps-team ontzorgen wat betreft de onderliggende infrastructuur waarop zij hun code uitrollen. Flexibiliteit staat hierbij centraal; de keuze in technologie en aanbieders is zeer divers. Ongeacht welk IaaS-platform je kiest, kan je hiervoor op onze experts vertrouwen. Zo kan jij de technologie selecteren die het beste past bij de toepassing die je voor ogen hebt. Dankzij Application Continuity Architecture van Proserve beschik je over in de praktijk bewezen technologie die continu wordt doorontwikkeld en stabiel is.  

 Wie gingen je voor?  

Diverse klanten gingen je voor en vertrouwen op Proserve voor het ondersteunen van hun DevOps-team. Een voorbeeld is softwareleverancier PrivacyPerfect, waarvoor Proserve als strategisch partner hun Europese groeiambitie ondersteunt. DevOps en innovatie staan hierbij centraal. Zo verzorgt Proserve het managed containerplatform en het technische beheer van de infrastructuur waarop PrivacyPerfect vertrouwt. De ontwikkelaars van PrivacyPerfect kunnen zich hierdoor volledig richten op het schrijven van code. De experts dragen zorgen voor de delivery van deze code via een Continuous Integration & Continuous Delivery (CI/CD)-pipeline. Lees hier meer over de wijze waarop Proserve PrivacyPerfect ondersteunt

Benieuwd naar de mogelijkheden?  

Ben je benieuwd naar de voordelen die DevOps jouw organisatie kan bieden? Of wil je concreet aan de slag met DevOps? Onze experts denken met je mee over de manier waarop jouw organisatie maximaal profiteert van de mogelijkheden van DevOps. Neem contact met ons op voor meer informatie


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 10 minuten

Blog overzicht